Food and Health: A Mesoamerican Tradition Food System from the Perspective of Clinical Nutrition
Abstract
Ph. Dr. Catharine Good has conducted important long-term research on different cultural aspects of the Nahuas of the Guerrero Alto Balsas. Based on her texts and interviews with the author, in this work I present the three systems of obtaining food that Good has identified in these populations, and I analyze the traditional diet of these Nahua peoples, taking as a model the proposal called “The milpa diet”. This analysis has allowed me to think critically about the national food system in Mexico and rethink the definition of “well-being”.
References
Almaguer González, J. A., García Ramírez, H. J., Vargas Vite, V., & Padilla Mirazo, M. (2020). Secretaria de Salud/Gobierno de México, mayo 2020. Recuperado el 22 de noviembre de 2020, de La Dieta de la Milpa. Modelo de Alimentación Mesoamericana Saludable y Culturalmente Pertinente.: https://drive.google.com/file/d/1n05pSVGY09FlzW91Rt8IZk_6J-KIPRJT/view
Adame Cerón, M. (2013). Alimentación en México, ensayos de antropología e historia, México. México: Ediciones Navarra.
Bertran Vilá, M. (2005). Cambio alimentario e identidad de los indígenas mexicano. México: Publicaciones y Fomento Industrial, UNAM-Centro de Investigaciones Multidisciplinarias en Ciencias y Humanidades, y México Nación Multicultural-Programa Universitario.
Bertran Vilá, M. (2013). La alimentación indígena de México como rasgo de identidad. En M. Adame Cerón, Alimentación en México: ensayos de antropología e historia (pp. 61-76). México: Navarra.
Camou Healy, E. (2013). Nutrir la persona, nutrir la identidad. Reflexiones filosóficas sobre antropología y cultura alimentaria. En S. Sandoval Godoy, & J. Meléndez Torres, Cultura y seguridad alimentaria. Enfoques conceptuales, contexto global y experiencias locales (pp. 19-35). México: Plaza y Valdés.
Gobierno de México. (2019). Blog del Instituto de Seguridad y Servicios Sociales de los Trabajadores del Estado. Recuperado en enero de 2020, de Beneficios de la jarra del buen beber: https://www.gob.mx/issste/articulos/beneficios-de-la-jarra-delbuen-beber
Gomez Delgado, Y., & Velázquez Rodríguez, E. (enero-febrero de 2019). Salud y cultura alimentaria en México. Revista Digital Universitaria, 20 (1), pp. 1-11.
Good Eshelman, C. (1988). Haciendo la lucha, Arte y Comercio Nahuas de Guerrero. Mexico: Fondo de Cultura Económica.
Good Eshelman, C. (2005). Ejes conceptuales entre los Nahuas de Guerrero: Expresión de un Modelo Fenomenológico Mesoamericano. Estudios de Cultura Náhuatl, 36, pp. 87-113.
Good Eshelman, C. (2005). Traditional Gardening Techniques among Nahuatl Indians: `Huertos de humedad’ in the balsas river valley, Mexico. (IIA-UNAM, Ed.) Anales de Antropología, 39 (1), pp. 111-129.
Good Eshelman, C. (2013). Usos de la comida ritual entre nahuas de Guerrero. Amérique Latine Histoire et Mémoire. Les Cahiers alhim, 25, pp.1-10.
Good Eshelman, C. (5 de Diciembre de 2019). La alimentación de los nahuas del Alto Balsas de Guerrero. (L. E. Corona de la Peña, Entrevistador) Ciudad de México, México.
Good Eshelman, C. (8 de octubre de 2019). La alimentación de los nahuas del Alto Balsas de Guerrero. (L. E. Corona de la Peña, Entrevistador) Ciudad de México.
Good Eshelman, C. (23 de septiembre de 2019). La alimentación de los nahuas del Alto Balsas de Guerrero. (L. E. Corona de la Peña, Entrevistador) Ciudad de México.
Good Eshelman, C. (abril-junio de 2019). Estrategias en la alimentación tradicional entre nahuas del Alto Balsas, Guerrero. Perspectivas desde la antropología de la comida. En el Volcán Insurgente. Corriente Crítica de Trabajadores de la Cultura (57), pp. 64-73.
Guzmán Flores, J. (2013). Caracterización de los sistemas alimentarios de los pueblos indígenas de México. México D.F: Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria. Cámara de Diputados LXII legislatura.
Magaña González, C. R., & Sevilla García, Y. L. (2012). La alimentación indígena mexicana: reflexiones antropológicas para el estudio del comportamiento alimentario. Revista Mexicana de Investigación en Psicología, (4) pp. 10-21.
Martínez-Almanza, L. & Limón-Aguirre, F. (2018). Prácticas alimentarias del pueblo maya-chuj: entre la “comida de pobre” y la “comida de rico”. Alteridades, 28 (55) pp. 113- 124.
Copyright (c) 2019 Benemerita Universidad Autónoma de Puebla
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.