The Cupsi, Ritual Beverage in Copainalá, Chiapas

  • Víctor Acevedo Martínez Escuela Nacional de Antropología e Historia (ENAH)
Keywords: Zoques, Chiapas, Ritual Beverage, Dances

Abstract

This article describes the use of a ritual drink used by the Zoque in Chiapas; cupsi is made from melipona bee honey and brandy. I present general information about the Zoque region, to set the context for a description of the ritual occasion in which this drink is consumed. To conclude I highlight some characteristics of the ingredients that are important elements of Mesoamerican ritual conceptions and their continuity in Copainala.

Author Biography

Víctor Acevedo Martínez, Escuela Nacional de Antropología e Historia (ENAH)

Research group and academic team of the diploma course: "Cuisine and food culture in Mexico", National School of Anthropology and History (ENAH). Graduate in social anthropology, Master and Doctor in History and Ethnohistory from the ENAH. He is the author of articles and research records on indigenous music in Mexico. He was part of the Chiapas team of the Ethnography Program of the Indigenous Regions of Mexico of the National Coordination of Anthropology (CNAN) of the INAH for four years; participates in the Project "Food, culture and power: dynamics of modernity in Mexico" of the CNAN of INAH.

References

Acevedo Martínez, V. (2016). La historia que cuentan las montañas: Transformaciones culturales en la región zoque de Chiapas, el caso de Tapalapa (tesis de maestría en Historia y Etnohistoria). Escuela Nacional de Antropología e Historia.

Acevedo Martínez, V. (2018), La práctica musical y dancística zoque en Copainalá Chiapas, expresiones de la memoria histórica y la reproducción cultural, (tesis de doctorado en Historia y Etnohistoria). Escuela Nacional de Antropología e Historia.

Alonso Bolaños, M. (1997). El Don de la música, la práctica musical en el sistema religioso de los zoques. El caso de los costumbristas de Ocotepec, Chiapas, (tesis de licenciatura en Etnología). Escuela Nacional de Antropología e Historia.

Alonso Bolaños, M. (2015). Somos otros, pero recordamos de dónde venimos como zoques: aproximaciones a las generaciones post-erupción y sus dinámicas regionales. Entre Diversidades. Revista de Ciencias Sociales y Humanidades, núm. 4, pp. 59-82. Universidad Autónoma de Chiapas, San Cristóbal de Las Casas, México.

Castañeda Seijas, M. Y. (2007). Adventistas en Chiapas. En R. de la Torre y C. Gutiérrez Zúñiga (coords.). Atlas de la diversidad religiosa en México, Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social; El Colegio de Jalisco; El Colegio de la Frontera Norte; El Colegio de Michoacán; Universidad de Quintana Roo; Subsecretaría de Población, Migración y Asuntos Religiosos de la Secretaría de Gobernación; Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología, México.

Clarence-Smith, W. G. (2005). El cacao en Chiapas durante el largo siglo XIX. En M. Olivera y M. D. Palomo (coords.). Chiapas de la Independencia a la Revolución (pp.233-251) México: Publicaciones de la Casa Chata, CIESAS, COC YTECH.

Cordry Donald B. y Dorothy M. (1988). Trajes y tejidos de los indios zoques de Chiapas, México. México: Grupo editorial Miguel Ángel Porrúa Gobierno del Estado de Chiapas.

Del Carpio Penagos C. U. (1992). La fiesta del Carnaval entre dos grupos indígenas de México. Anuario 1992, pp. 104-116.

De Vos J. (2010). Vienen de lejos los torrentes. Una historia de Chiapas. Chiapas: Consejo Estatal para las Cultura y las Artes de Chiapas.

Ledesma Domínguez F. (2018). Las tierras zoques de Chiapas, Territorio extractivismo y resistencia indígena. México: Universidad Autónoma de Chapingo, Texcoco, México.

López Austin, A. (2009). El dios en el cuerpo. Dimensión Antropológica, año 16, vol. 46, mayo/agosto pp. 7-45.

López Austin A. & López Lujan L. (2017). Monte sagrado-Templo Mayor: el cerro y la pirámide en la tradición religiosa mesoamericana. México: Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Antropológicas, Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Lisbona Guillen, M. (1995). La fiesta del Carnaval en Ocotepec. Una discusión en torno a las transformaciones rituales y la identidad étnica. Anuario 1994, pp. 194-218.

Newell Gillian E. (2018). Tangibilizando lo intangible: un análisis de los sentidos del carnaval zoque de Pokiø´mø (Copainalá), Chiapas. En C. U. del Carpio Penagos, Gillian E. Newell, R. de J. Araujo González (coords.), Estudios sobre el patrimonio cultural de Chiapas. Ensayos etnográficos e históricos (pp. 22-75) Chiapas: Colección Selva Negra, Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, Tuxtla Gutiérrez.

Ortiz Herrera, M. del R. (2009). La revolución zapatista en los departamentos de Mezcalapa y Pichucalco (1910-1924). En T. A. Lee Whiting et, al. (coords.) Medioambiente, antropología y poder regional en el Occidente de Chiapas y el Istmo de Tehuantepec (pp. 265-312), Chiapas: Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas, Tuxtla Gutiérrez.

Ortiz Herrera, M. del R. (2012). Lengua e historia entre los zoques de Chiapas. Castellanización, desplazamiento y permanencia de la Lengua zoque en la vertiente del Mezcalapa y el Corazón zoque de Chiapas (1870-1940). Zamora: El Colegio de Michoacán: Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas.

Reyes Gómez, Laureano. (1988). Introducción a la medicina Zoque, una aproximación Etnolingüística. Estudios recientes en el área zoque. Chiapas: Universidad Autónoma de Chiapas.

Thomas Norman D. (1974). Envidia, brujería y organización ceremonial. Un pueblo zoque. México: Secretaría de Educación Pública.

Olavarria, M. E. (2003). Cruces, flores y serpientes. Simbolismo y vida ritual yaquis. México: Universidad Autónoma Metropolitana, Plaza y Valdés editores.

Villasana Benítez, S. (2009). Distribución sociodemográfica del grupo etnolingüística zoque de Chiapas. En Thomas A. Lee Whiting et, al. Medio ambiente, antropología, historia y poder regional en el occidente de Chiapas y el Istmo de Tehuantepec. (pp. 313-328) Chiapas: Colección Selva Negra, Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas.
Published
2019-07-26
How to Cite
Víctor Acevedo Martínez. (2019). The Cupsi, Ritual Beverage in Copainalá, Chiapas. Mirada Antropológica, 14(17), 23-35. Retrieved from http://rd.buap.mx/ojs-dm/index.php/mirant/article/view/302