Ritual food and maize Culture in the Sierra mazateca of Oaxaca

  • Enrique Martínez Velásquez Investigador independiente, CDMX, México
Keywords: Ritual Food, Territory, Agricultural Calendar, Mazatec Culture

Abstract

This article analyses ritual food in the Mazatec culture as an integral part of milpa planting and harvesting ceremonies, and as part of a larger ritual corpus linked to the Mesoamerican maize culture. This in turn relates to notions of their territory as a sacred element of the Mazatec worldview in which reciprocal exchanges are established through offerings during the agricultural calendar.

Author Biography

Enrique Martínez Velásquez, Investigador independiente, CDMX, México

Graduated in Social Anthropology from the ENAH, specializing in anthropology issues related to the ethnography of Oaxaca and the anthropology of food. He belongs to the research group and the academic team of the diploma course "Food and food culture in Mexico." He has participated in the National Congress on Traditional Mexican Cuisine, in the International Colloquium on Anthropology and Ethnography of Food, and in various courses and workshops on food, traditional cuisine, gastronomy, heritage and tourism. He currently works as head of the project to support research, dissemination and digital media in the Directorate of Ethnology and Social Anthropology of the INAH.

References

Barabas, A. M. (2003). Etnoterritorialidad sagrada en Oaxaca. En Alicia Barabas, Diálogos con el territorio. Simbolizaciones sobre el espacio en las culturas indígenas de México, Vol. I, México, CONACULTA-INAH, pp. 37-124.

Barabas, A. M. (2008). Cosmovisiones y Etnoterritorialidad en las culturas indígenas de Oaxaca. Antípoda. Revista de Antropología y arqueología, (7 julio-diciembre), pp.119-139.

Boege, E. (1988). Los Mazatecos Ante la Nación, contradicciones de la identidad étnica en el México actual. México: Siglo XXI.

Boege, E. (1996). “Mito y Naturaleza en Mesoamérica: los rituales agrícolas mazatecos”, Etnoecológica, Recuperado de http://etnoecologia.uv.mx/Etnoecologica/Etnoecologica_vol3_n45/art_boege.htm

Broda, J. (2013). Ritos y deidades del ciclo agrícola. Arqueología Mexicana, Vol. XIX, (120) p. 54.

Good, E, C. (2004). Ofrendar, alimentar y nutrir: los usos de la comida en la vida ritual nahua. En J. Broda. (coord.), Historia y vida ceremonial en las comunidades mesoamericanas: los ritos agrícolas. (pp. 307-320) México: Instituto Nacional de Antropología e Historia, Instituto de Investigaciones Históricas UNAM.

Good, E. C. (2005). Ejes conceptuales entre los nahuas de Guerrero. Expresión de un modelo fenomenológico mesoamericano. Estudios de Cultura náhuatl, Vol. 36 pp. 87-113.

Good Eshelman, C. (2011). Perspectivas antropológicas sobre la comida y la vida ceremonial en el México moderno. En C. Good Eshelman y L. E. Corona de la Peña (coords.) Comida, cultura y modernidad en México perspectivas antropológicas e históricas (pp. 39-55) México: CONACULTA.

Martínez, Velásquez, E. (2008). Comer siempre juntos; alimentación, identidad y reproducción cultural en una comunidad mazateca de Oaxaca (tesis de licenciatura en Antropología Social), ENAH-INAH.

Neiburg, F. (1988). Identidad y conflicto en la sierra Mazateca, el caso del consejo de ancianos de san José Tenango. México: Ed. Cuicuilco, ENAH-INAH.

Penagos, Belman, E. (1997). Cuerpo y milpa: Espacios paralelos en la cultura Mazateca. En M. Marion (Coord.), Simbológicas (pp. 67-74). México: CONACYT, Plaza y Valdés.
Published
2019-07-26
How to Cite
Enrique Martínez Velásquez. (2019). Ritual food and maize Culture in the Sierra mazateca of Oaxaca. Mirada Antropológica, 14(17), 11-22. Retrieved from http://rd.buap.mx/ojs-dm/index.php/mirant/article/view/300