Ethnographic Studies of Food, Work and Community. Cultural processes in Mesoamerica today

  • Catharine Good Eshelman Escuela Nacional de Antropología e Historia (INAH), División de Posgrado
Keywords: Mesoamerica, Culture, Food, Power

Abstract

It is a pleasure to introduce this issue of the magazine Mirada Antropol%

Author Biography

Catharine Good Eshelman, Escuela Nacional de Antropología e Historia (INAH), División de Posgrado

He has a Ph.D. and Masters in Anthropology from Johns Hopkins University and a Masters in Social Anthropology from Universidad Iberoamericana. He conducts ethnographic and historical research among indigenous groups in Guerrero, Morelos, and central Mexico. Professor-Researcher "C" of the Graduate Division, National School of Anthropology and History (INAH), Researcher within SNI level III. She was the national coordinator of the research line Cosmovisiones y Mitologies of the National Ethnography Project of the Indigenous Regions of Mexico in the New Millennium (INAH). He is a specialist in the anthropology of food, he is responsible for the project "Food, culture and power: dynamics of modernity in Mexico" of the CNAN of INAH.

References

ETC Group (2014). Con el caos climático, quién nos alimentará: ¿La cadena industrial de producción de alimentos o las redes campesinas? Documento de Grupo de Acción Erosión, Tecnología y Concentración. Consultado en noviembre 2017: http://www.etcgroup.org/es

Good Eshelman, C. (s/f). Estudiando contextos culturales y relaciones de poder en la comida: un enfoque antropológico. En Investigando la comida y las culturas culinarias en México: Miradas antropológicas e históricas. C. Good Eshelman, R. y Garza Marcue (coords). Manuscrito dictaminado, entregado en marzo 2020, Escuela Nacional de Antropología e Historia.

Good Eshelman, C. y Corona de la Peña L. (coords) (2015). Comida, cultura y modernidad en México. Perspectivas antropológicas e históricas. México, D.F.: INAH-ENAH. (3° era impresión).

Krieger, D. (1998). Matters of Taste. (Entrevista con Dr. Sidney Mintz.) Public Policy & International Affairs. Johns Hopkins University Magazine, Vol. 50 (No. 5) pp. 12-17.

Mintz, S. (2003). La comida en relación con conceptos de poder. En S. Mintz. Sabor a comida, sabor a libertad. Incursiones en la comida, la cultura y el pasado. México: CONACULTA/CIESAS/Ediciones de la Reina Roja. pp. 57-78.

Rubio Vega, B. (2019). La Dependencia alimentaria en tiempos de desvaloración de las materias primas: México en la encrucijada. En B. Rubio y A. Pasquier, (comp.) Inseguridad alimentaria y políticas de alivio a la pobreza. Ciudad de México: UNAM-ISS. pp. 17-38.

Published
2019-07-26
How to Cite
Catharine Good Eshelman. (2019). Ethnographic Studies of Food, Work and Community. Cultural processes in Mesoamerica today. Mirada Antropológica, 14(17), 3-10. Retrieved from http://rd.buap.mx/ojs-dm/index.php/mirant/article/view/298