Tecno-historical Transformations of the Sugarcane Agribusiness in Cuautla, Morelos
Abstract
This paper analyzes the technological-historical role of the sugarcane agribusiness, which modify the relationships in the socio-ecological system of Cuautla, Morelos. The above has the objective of provide elements that allow to understand the role the technological innovations in the dynamics of development of the sugarcane agribusiness in the 20st century. For this reason, is necessary identify some key moments that guide the transformation process in these agribusinesses and the form that they modify the social relationships.
References
Díaz, R. (2014). Los lugares de lo político, los desplazamientos del símbolo. Poder y simbolismo en la obra de Victor W. Turner. México: UAM, Gedisa.
Díaz, R. y Lee, M. (1992). La innovación tecnológica: dos aproximaciones teóricas en competencia. En M. Campos y R. Varela (comp.) Prospectiva social y revolución científico-tecnológica. México: UNAM-UAM.
Igartúa, G. (1987). La crisis de la industria azucarera. En L. Paré (comp.) El estado, los cañeros y la industria azucarera 1940-1980, (pp. 19-45). México: IISUNAM-UAM.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía.(INEGI) (2020) Censo Nacional de Población y Vivienda 2020.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2017). Anuario estadístico y geográfico del estado de Morelos 2017. Instituto Nacional de Estadística y Geografía.
Martin, C. (1984). Historia Social del Morelos Colonial. En H. Crespo, (coord.) Morelos cinco siglos de historia regional, (pp. 81-93). México: CEHAM, UAEM.
Melville, R. (1979). Crecimiento y Rebelión. El desarrollo económico de las haciendas azucareras en Morelos (1880-1910). México, CIDR, Nueva Imagen.
Ortiz, P. (2003). Las innovaciones tecnológicas: entre la cultura y el poder. Contraste Regional, Vol. 2 (Núm. 3-4). México, Universidad Autónoma de Tlaxcala-Centro de Investigaciones Interdisciplinarias sobre Desarrollo Regional.
Parral, L. (2018). Los cañaverales de Cuautla a la intemperie de la informática [Tesis doctoral no publicada]. Ciudad de México: Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa.
Sánchez-Salazar, María (1986). Morelos: Un ejemplo de las relaciones entre el campo cañero y el ingenio azucarero, Revista Geográfica, (Núm. 103) pp. 33-45.
Scharrer, B. (1997a). Los espacios en los ingenios durante el periodo colonial y los procesos productivos. En B. Von Mentz, et al. (1997) Haciendas de Morelos (pp. 71-78). México:
Gobierno del Estado de Morelos, Instituto de Cultura de Morelos, CONACULTA, Porrúa.
Scharrer, B. (1997b). Azúcar y trabajo. México: CIESAS, Instituto Cultural de Morelos, Porrúa.
Rueda, S. (1999). El paraíso de la caña: historia de una construcción imaginaria. México: INAH.
Tortolero, A. (2007). Cambios productivos en la industria azucarera de Morelos: tecnología, impuestos y crecimiento regional durante el porfiriato (1877-1911). En: A. Tortolero (coord.)
Agricultura y Fiscalidad en la Historia Regional Mexicana (pp. 71-90). Signos, Universidad Autónoma Metropolitana.
Turner, V. (1974). Dramas, Fields, and Metaphors: Symbolic action in human society. Ithaca: Cornell University Press.
Wobeser, G. (1988). La hacienda azucarera en la época colonial. México: SEP - UNAM.
Copyright (c) 2021 Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.