A Nougat for the Family Economy: The Beginning and the End of a Tradition

  • Elia Méndez García Instituto Politécnico Nacional, México
  • María del Rosario Estrada Jiménez Instituto Politécnico Nacional, México
Keywords: Artisanal Candy, School Mobility, Occupational Mobility

Abstract

The objective of this work is to analyze the elaboration of artisan candies as a productive activity that allowed the school and occupational mobility of an extended family in the Mixteca Alta Oaxaqueña. A qualitative ethnographic methodology was used with in-depth interviews, participant observation and genealogical reconstruction. It was found that the incorporation of Alicante nougat in the sale of artisan candies represented an economic source that achieved the maintenance of the Morales Espinoza family, that this activity not continue passed to the next generation due to school and occupational mobility, however, it passed to people outside the family.

References

Ambrosio, S. (15, septiembre, 2015). Breve historia de los dulces típicos de México. Milenio. Recuperado de https://www.milenio.com/opinion/varios-autores/universidadtecnologica-del-valle-del-mezquital/breve-historia-de-los-dulces-tipicos-de-mexico

Arias, J. (2008). Una súbita mirada por la historia de la dulcería en México. Ámbitos. Revista de Ciencias Sociales y Humanidades, (29), pp. 29-37.

Cárcer y Disdier, Mariano de. (1995). Apuntes para la historia de la transculturación indoespañola. Ciudad de México: UNAM.

Castro, J. y González, N. (2011). Los dulces regionales, tradición, costumbre e identidad mexiquense. Recuperado de http://web.uaemex.mx/identidad/docs/cronicas/TOMO%20IX/Jaime%20y%20Norma%202011%20Durango.pdf

Curiel, J. L. (2007). La dulcería mexicana. Historia, ciencia y tecnología. Ciudad de México: Limusa Noriega.

González, C. J. (2011). Xipe Tótec. Guerra y regeneración del maíz en la religión mexica. Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.

Guber, R. (2011). La etnografía, método, campo y reflexividad. Argentina: Siglo XXI Editores.

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2018). Marco Geoestadístico Nacional. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/app/biblioteca/ficha.html?upc=889463674658

Kaufmann, J. C. (1996). L’entretien compréhensif. París: Nathan.
Méndez García, E. (2017). De relámpagos y recuerdos… minería y tradición de lucha serrana por lo común. Ciudad de México: Cátedra Jorge Alonso.

Méndez García, E. y Gutiérrez, R. (2020). Organización de la experiencia en la política de la diferencia femenina/feminista. Bajo el volcán, (2), pp. 113-142.

Murcia, J. L. (2012). Turrones y mazapanes, dulce Navidad. Distribución y Consumo, pp. 56-58.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Roma: FAO.

Solís, P. (2018). Barreras estructurales a la movilidad social intergeneracional en México. Ciudad de México: Naciones Unidas.

Suárez y Farías, M. C. (1997). De ámbitos y sabores virreinales. En Suárez y Farías y M. C. y B. Díaz (Eds.), Los espacios de la cocina mexicana. Ciudad de México: Consejo Nacional Para la Cultura y las Artes. Recuperado de http://www.culinaryartschool.edu.mx/cocinasdemexico/Biblioteca/unidad-4/bloque14/de-ambitos-ysaboresvirreinales.pdf

Zolla, C. (1988). Elogio del dulce. ensayo sobre la dulcería mexicana. Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.
Published
2020-01-06
How to Cite
Elia Méndez García, & María del Rosario Estrada Jiménez. (2020). A Nougat for the Family Economy: The Beginning and the End of a Tradition . Graffylia, Revista De La Facultad De Filosofía Y Letras, 4(8), 20-34. Retrieved from http://rd.buap.mx/ojs-dm/index.php/graffylia/article/view/479